Kies uw regio

RopaRun

Een estafetteloop van 500 kilometer, honderden teams met duizenden deelnemers, een feestelijk randje en vooral ook een fantastisch bedrag dat wordt opgehaald om het leven voor mensen met kanker draaglijker te maken… De Roparun is een uniek evenement. In het pinksterweekend van 2024 vindt het weer plaats, ditmaal met een Franse en een Nederlandse route. Wat houdt het evenement precies in? En hoe zit het met de routes, de teams en de ondersteunde goede doelen?

 

De run op het leven

Sinds de eerste editie in 1991 is de Roparun een begrip geworden in Nederland. Jaarlijks volbrengen honderden teams de non-stop estafetteloop van ruim 500 kilometer. Meedoen als team is in meerdere opzichten een hoogtepunt. De run is één en al sportiviteit en gezelligheid, mede dankzij de feestelijke activiteiten in de doorkomststeden. Maar het is ook een menselijk hoogtepunt: iedere stap wordt gevoeld door een ander. De Roparun is dan ook oprecht de run op het leven.

 

De Roparun 2024

In het pinksterweekend van 2024, van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei, vindt de Roparun weer plaats. Voor het eerst sinds 2019 is het weer een internationale editie. Met de Franse route keren we terug naar de traditie. Daarnaast is er een Nederlandse route, die garant staat voor gezelligheid en feestelijke doorkomsten. Beide routes finishen op de Coolsingel in Rotterdam. Inschrijven voor de Roparun 2024 kan t/m 31 december 2023.


SCHRIJF JE IN VOOR DE ROPARUN 2024

 

Een uniek evenement

Deelnemers omschrijven de Roparun vaak als een life changing event. Deelname maakt veel energie vrij en emoties los. De teams leveren met elkaar een enorme prestatie, komen langs bijzondere plekken en maken de mooiste herinneringen. Wat de deelnemers vaak het meeste bijblijft? Het waardevole gevoel iets te kunnen doen voor een ander. 

 

Teams en subteams

Roparun-teams bestaan uit zo’n vijfentwintig personen. Naast lopers zitten er in de teams ook chauffeurs, navigatoren, begeleidende fietsers en mensen die op de rustplaatsen zorgen voor onder meer slaapgelegenheid, eten, drinken en massages. Ieder team bestaat uit twee subteams. Het actieve subteam heeft steeds één loper op de weg, het andere subteam rust ondertussen. Na het afgesproken aantal kilometers wisselen de subteams om. Zo gaat het dag en nacht door. Drie dagen lang.

 

De voorbereidingen

Schrijf je je in als team, dan beginnen de voorbereidingen nu. Je gaat trainen voor de run, aan de slag met alle organisatorische zaken én spant je in voor het goede doel. Het inschrijfgeld voor je team is € 3.500,-, dat wordt besteed aan de organisatie van het evenement. Daarnaast moet je met je team minimaal 1.000 loten (à € 2,50 per stuk) verkopen. De opbrengst van de loterij gaat geheel naar de goede doelen die Roparun steunt. Aanvullend kun je geld inzamelen door leuke acties te organiseren.

 

Lees meer over de voorbereidingen

 

Leven toevoegen aan de dagen

Het Roparun-evenement is prachtig. Het allerprachtigst is het doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor een ander. Om precies te zijn: voor mensen met kanker, zodat hun leven – voor zover mogelijk – draaglijker kan worden gemaakt. De opbrengst van de Roparun wordt verdeeld onder de verschillende goede doelen, instellingen en projecten die Stichting Roparun ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van een hospice, vakanties en leuke activiteiten om er even tussenuit te zijn en haarwerken voor mensen die door de behandeling hun haar zijn verloren.

Bekijk de gesteunde goede doelen

 

Geschiedenis van de Roparun

De Roparun begon in 1991, toen een uit de hand gelopen weddenschap tussen Sjaak Bril en Peter van den Noord resulteerde in een estafetteloop van Rotterdam naar Parijs. Aan de eerste editie deden slechts enkele teams mee, in de loop der jaren is de Roparun uitgegroeid tot een groots evenement met honderden teams en duizenden deelnemers. Latere edities van de Roparun hadden in de regel twee routes, waarvan er één vaak startte in het buitenland. De laatste jaren is de finish voor alle routes steevast in Rotterdam.

Ontdek de geschiedenis

 

Schrijf je nu in!

Verzamel jij een tof team van vrienden, familieleden, collega’s of clubgenoten zodat jullie je sámen kunnen inzetten om het leven van mensen met kanker draaglijker te maken? Inschrijven voor de Roparun 2024 kan t/m 31 december 2023. Wil je meedoen aan het evenement, maar lukt het je niet om een team te formeren? Kijk dan op de pagina Teamleden gezocht.

SCHRIJF JE IN VOOR DE ROPARUN 2024